Kávékóstolás

A kávékóstolás egy különleges pillanat, az öröm szerzés beteljesülése.

A Pellini mindenki számára lehetőséget nyújt a tradicionális olasz eszpresszó ízélmény megismerésére.

Az alábbi útmutató segít Önnek eligazodni a különleges ízek és aromák rejtelmeiben.

TANÁCSOK:

A kóstolás előtt érdemes néhány jó tanácsot figyelembe venni, hogy a kávé kivételesen gazdag íz világát semmi külső tényező ne befolyásolja:

  • Próbálja elkerülni a cukrot és az édesítő szereket, mert ezek megváltoztatják az aromák érzékelését. A jó kávé ital cukor nélkül is élvezhető, aromája és íze könnyebben felismerhető.
  • Két kóstolás között, fogyasszon egy kevés szénsavmentes, szobahőmérsékletű vizet, hogy érzékszervei felkészülhessek az új ízek befogadására.
  • Csendben, külső zavaró tényezőktől mentesen, összpontosítsa figyelmét a kávéra.
  • Jegyezze fel érzéseit az általunk biztosított tematikus táblázatba. 

    NYOMTATÁS

AZ ESZPRESSZÓ:

Az olasz ízlés és életstílus nagykövete az egész világon. Egy kitűnő minőségű kávétermés elismerésének legjobb módja.

Pellini kávés csésze
A TÖKÉLETES ESZPRESSZÓ:

  • Fényes, mogyoró barna, tömör krémmel rendelkezik a tetején.
  • Íze kiegyensúlyozott, enyhén savas, nem túl keserű vagy fanyar, tömör testtel rendelkezik.
  • Aromája gazdag, pirított, csokoládés jegyekkel.
  • A legjobb kávékban virágos, mézes, karamellás és olajos magvas aromák is megjelennek.

 


A VIZSGÁLAT ÉS A KÓSTOLÁS NÉGY LÉPÉSE: 

Kávé kóstolás négy lépése

  

Kávé látványa

 

Mielőtt megkóstolná, vessen egy pillantást a kávéra, értékelje küllemét, krémjének állagát, színeit.

Szín intenzitás: Az eszpresszó mogyoró színű krémmel rendelkezik, ami változhat a sötétbarnától a vöröses árnyalaton át a bézsig, világos mogyorós csíkokkal.

Crema tartóssága:Az eszpresszó finom, tömör, tartós, pár milliméter vastagságú, márványos krémje, percek elteltével is megmarad az ital tetején.

 

 

Kávé látványának értékelés

Kávé ízlelése

 

Az első kortynál szenteljünk nagy figyelmet az alábbi, benyomásokra:

Testesség: A test a teltség érzékelésének mértéke, a koncentráltság és a struktúra átfogó érzése.

Savasság: Főleg a nyelv oldalán érzékelhető, a természetes savak jelenlétét mutatja a kávéban.

Keserűség:A keserűség mértéke tipikusan a nyelv hátsó részén érzékelhető.

Fanyarság:A durva, fanyar érzés a nyelven. Általában nem a legjobb kávék sajátossága.

 Kávé ízének értékelése

 

Kávé aroma jegyeiAz aromák intenzitásának és tartósságának érzékelése a torok hátsó részén történik az ízlelést követően.

Aroma intenzitás:A felismerhető aromák erősségének mértéke.

Pirított aroma:Tipikus érzet, a pörkölési folyamat során átalakuló cukornak köszönhetően.

Csokoládé:Jellegzetes kakaós aroma egy kis vaníliával kiegészülve.

Virág, gyümölcs:A friss virágokra, citrusokra, mézre emlékeztet, tipikusan a mosott eljárással feldolgozott kávészemekre utal.

Mogyoró, dió:Olajos magvakra, főleg a dióra, mogyoróra vagy mandulára hasonlít.

Utóíz:Az utólagos aromák intenzitását és tartósságát jelöli.

 

 

Kávé aroma jegyeinek értékelése



Átfogó élvezeti értékelés

 

Az élvezeti értékelés összefoglalja a kávé érzékszervi vizsgálatának eredményeit és a személyes benyomásunkat a kávéról.

Egyensúly: Az érzékszervek által közvetített érzések harmonikus egyensúlya, melyek különleges örömmel töltenek el.

Élvezeti értékelés: Általános, személyes vélemény, hogy mennyire tetszett az adott kávé. Rendszerint ezt a paramétert a szakmai zsűri egy versenyen nem veszi számításba.

 

 Kávé átfogó értékelése

 

Miért vizsgálják folyamatosan kávészakértők a Pellini kávékat?

Pellini kávé kóstolás

 

  • Tesztelik az új kávék eredetét, tulajdonságait, az új kávéválogatásokat és az új termelési rendszert.
  • Tanulmányozzák az új presszókávé készítő gépeket, lehetőségeket és trendeket.
  • Összemérik magukat a versenytársakkal
  • Meg akarnak felelni a vásárlók különleges elvárásainak.
  • Ellenőrzik a termékek tulajdonságait és biztosítják a tökéletes minőséget.

Keress minket Facebook-on

Elérhetőségünk

 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/a

Minden munkanapon 07:30 - 16:00

+36 (1) 477 7020

info@cady-trade.hu