Kávé ABC

 

Az alábbi összeállításban igyekeztünk a legismertebb kávé italokat és kávé specialitásokat bemutatni. 
Egyes italok elkészítésénél lehetnek eltérések a helyi szokásoknak megfelelően. 
Jelen esetben az olasz kávéiskola iránymutatásait vettük alapul.

Espresso

 

 

Espresso: 

A legtöbb kávés ital alapja. 7-11 gramm kávéból készítik, mely a tradicionális olasz sztenderd szerint 25-30 mp alatt folyik le. Jó elkészítve, tömör, mogyoróbarna krém fedezhető fel az ital tetején.

Mennyisége: 30 ml.

 

Ristretto

 

 

Ristretto:

Az eszpresszóhoz képest rövidebb ital, melynek íze intenzívebb. Készítése hasonló az eszpresszóhoz (őrlésfinomítással tökéletesíthetjük), kevesebb vízzel készül. 

Mennyisége: 20 ml.

 

Doppio

 

 

Doppio: 

Dupla eszpresszó, 14-22 gramm kávéból készül, dupla szűrővel. Cappuccinos pohárban szervírozzák.

Mennyisége: 60 ml.

 

Coffee Loungo

 

Café lungo (hosszúkávé):

30ml forró víz alapra presszókávét készítenek. A presszókávét a csésze oldalára folyatva a kávé krémje tovább megmarad az ital tetején. Az őrlés durvábbra állításával a forró víz alap, elhagyható.

Mennyisége: 60 ml.

 

Americano

 

 

Americano:

Hosszú kávé, több forró vízzel. 60ml forró víz alapra presszókávét készítenek. Az őrlés durvábbra állításával, a forró víz alap csökkenthető, melyre lungot készítenek.

Mennyisége: 90 ml.

 

Espresso macchiato

 

 

Espresso macchiato:

Espresso kávé egy csöppnyi tejhabbal a tetején, ezért foltos eszpresszónak is nevezik. Íze karakteresebb a cappuccino-hoz képest. 

Mennyisége: 40 ml.

 

Cappuccino

 

Cappuccino:

 1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész forró tej és 1/3 rész tejhab, vagy ahogy manapság készítik: A tejet mikro-habbá gőzölve, 1/3 rész eszpresszót 2/3 rész mikro-habbal díszítenek, mellyel különféle mintákat öntenek az ital tetejére, különlegességképpen. Utóbbi változatot flat white-nak is nevezik.

Mennyisége: 90 ml.

 

Latte Machiato

 

 

Latte Machiato:

Nagy méretű, hosszú pohárba tejhabot öntenek, melynek az aljára leülepedik a forró tej, erre óvatosan rácsurgatják az eszpresszót, mely befolyik a tejhab és a forró tej közé, egy háromrétegű (tejhab, eszpresszó, tej) italt eredményezve. 

Mennyisége: 300 ml.

 

Caffe Latte

 

 

Caffé Latte (tejes kávé):

Eszpresszó alapra, gőzölt meleg, vagy hideg tejet öntenek. Nagyméretű hosszú pohárban vagy bögrében szolgálják fel. 

Mennyisége: 200-300 ml.

 

Cafe au lait

 

 

Cafe au lait:

Dupla eszpresszó kávé, hasonló mennyiségű gőzölt tejjel. Ízében a latte-val ellentétben a kávé dominál.

Mennyisége: 120 ml.

 

Coretto

 

 

Caffé Coretto: 

Eszpresszó ital, alkoholos változata. A leggyakrabban egy kis grappát (olasz törkölypálinka) öntenek az eszpresszóhoz, de helyi szokásoktól függően használnak hozzá más, az eszpresszó ízvilágához illő likőrt, párlatot is. 

Mennyisége: 40 ml.

 

Caffé Cortado

 

 

Caffé Cortado:

Eszpresszó, tejhabbal a tetején. Több tejhabot használnak, mint az eszpresszo machiato esetében.

Mennyisége: 50 ml.

 

Moccacino

 

 

Moccacino:

10 ml csokoládészirupra presszót készítenek, majd felöntik gőzölt tejjel és tejhabbal. A másik módszer amikor capuccinot készítenek sűrű tejhabbal, melynek a tetejét csokoládé sziruppal dekorálják.

Mennyisége: 90 ml.

 

Melange

 

 

Melange:

Több féle elkészítési módja létezik, az egyik legnépszerűbb, amikor egy hosszú pohár aljába mézet tesznek, majd Latte Macchiatot készítenek rá. A másik módszer amikor lungót (hosszú kávét), gőzölt tejjel és tejhabbal öntenek fel.

Mennyisége: 300 ml.

 

Irish Caffe

 

 

Irish Caffé (Ír kávé):

4 cl ír whiskey-ben 2 teáskanál barna cukrot karamellizálnak (gőzzel vagy meggyújtják) ezután hosszú kávét készítenek rá, majd a tetejére óvatosan, folyékonyra habosított tejszínt öntenek. 

Mennyisége: 200 ml.

 

Affogato

 

 

Affogato:

Egy gomboc vanília fagylalthoz egy adag eszpresszót öntenek, melyet azonnal szervíroznak. Olasz nyelvterületen ezt az italt Affogato-ként ismerik

Mennyisége: 60 ml.

 

Ice Caffé

 

 

Ice Caffé (jegeskávé):

Több ismert elkészítési módja létezik, a legkedveltebb, amikor egy gombóc vanília fagylaltra, hideg tejet öntenek, majd erre egy adag eszpresszót töltenek rá óvatosan. A tetejét tejszínhabbal díszítik.

Mennyisége: 300 ml.

 

Shakerato

 

 

Shakerato:

Egy presszókávéban cukrot oldanak fel, majd shakerben jéggel összerázzák és átlátszó, talpas pohárban azonnal szervírozzák. 

Mennyisége: 60 ml.

 

Keress minket Facebook-on

Elérhetőségünk

 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/a

Minden munkanapon 07:30 - 16:00

+36 (1) 477 7020

info@cady-trade.hu