Eszpresszó titkok

A jó eszpresszó kávé fogyasztása nem csupán divat, hanem valódi olasz tradíció, aminek világszerte több millió kávérajongó hódol.

Öt fontos összetevője van a tökéletes eszpresszó készítésének, amelyek a következők:

 

1. Kiváló kávékeverék

Kiváló kávészemKávékészítés során mindig ügyeljünk arra, hogy a lehető legfrissebb pörkölésű és őrlésű kávét használjunk.

A kávészemek igen hosszú utat tesznek meg mielőtt azok ital formájában fogyasztásra készen állnak. Minden a szüreteléssel kezdődik, mikor az érett, sötét piros kávé gyümölcsöket összegyűjtik. Az összegyűjtött szemeket azonnal feldolgozzák a száraz vagy nedves módszerrel. Az első esetben szárazon válogatják a kávészemeket, még a nedvesített technikánál közvetlenül a vízből veszik ki az érett kávé bogyókat. A kávét megtisztítják, szárítják majd osztályozzák őket a szabványoknak megfelelően. A kiválasztás folyamatát követően készen állnak a kávészemek a pörkölésre.

A kíméletes pörkölés a nagy múltú, olasz, Pellini kávépörkölő üzemben, speciális pörkölő gépeken történik, ahol a kávészemeket a fajtájukhoz megfelelő hőmérsékleten és ideig pörkölik, majd silókban pihentetik a végső csomagolás előtt.

Három fő pörkölési szint a legjellemzőbb a kereskedelmi forgalomban. Az olasz, a francia és a bécsi. Ezek közül az olasz pörkölés a legerősebb, a kávészemek sötétebbek, intenzívebb aromát kölcsönözve a gazdag krémmel rendelkező tradicionális olasz presszókávé italnak. Ezzel szemben a bécsi pörkölésnél a kávészemek sokkal világosabbak, gyengébben pörköltek. A belőlük készült ital kevésbé karakteres, savasabb ízvilágú. Ez a fajta pörkölési mód német nyelvterületeken fordul elő gyakrabban.

A különböző országokból érkező kávébabok eltérő aromával rendelkeznek. Két fő változat különböztethető meg: a Robusta és az Arabica. A Robusta koffeintartalma magasabb (2 - 4,5%), ami erőteljesebb testességet biztosít az eszpresszónak. Ezt a fajtát először 1898-ban Kongóban fedezték fel és mára mintegy 25%-át teszi ki a világ kávé termelésének. A Robusta kávészemek általában kisebb méretűek, min az Arabicák. A Robusta kávékeverék önmagában igen erőteljes és kesernyés, kevésbé intenzív illattal rendelkezik, de jóval testesebb, mint az Arabica. Robusta kávéültetvények főként Indonéziában, Nyuga-Afrikában és Ázsiában találhatóak.

Az Arabica kávébabok aromájukat tekintve sokkal lágyabbak és gazdagabbak, koffein tartalmuk alacsonyabb (1,1 - 1,7%). 800-1800m közötti, trópusi hegyoldalakon, vulkanikus talajon érzik magukat a legjobban. Igen érzékeny fajta a betegségekre ezért termesztése nagy körültekintést igényel. Aromájuk nagymértékben függ a termőföld adottságaitól, a klímától, amik meghatározzák, hogy a fűszeresebb, citrusosabb vagy csokoládésabb ízek dominálnak majd a kávészemekben. Főbb termőterületek: Braziliában, Guatemalaban, Kenyában találhatóak.

A Pellini a kivételes minőségű kávékeverékeik megalkotásához az előbb említett két fajtát önmagában, illetve keverve is csomagolja annak érdekében, hogy összetett íz világú keverékeket kínáljanak az igényes fogyasztóknak.

A Pellini minőségbiztosítási rendszere garantálja a: gondosan és figyelmesen válogatott alapanyagokat, keveréknek megfelelő egyedi pörkölési eljárást, elektronikusan ellenőrzött tökéletes őrlést, a gyártás folyamatos ellenőrzését, szakértők által ellenőrzött kifogástalan ízű és minőségű csomagolt kávét, hogy minden fogyasztó számára biztosítsa a kitűnő alapanyagot a tökéletes kávéitalok készítéséhez.

 

2. Jól beállított őrlés

Jól beállított őrlésA megfelelő őrlés éppen annyira fontos, mint a jó minőségű kávékeverék. Érdemes a kávészemeket frissen őrölni a kávé tökéletes ízének és illatának elérése érdekében. El kell kerülni a szélsőséges őrlésbeállításokat, mint a túl durva és túl finom őrlést. A túl durvára őrölt kávén a forró víz hamar átfolyik, az aromának nem lesz elég ideje megfelelően kioldódni, ezért az ital nem lesz kellően testes. A túl finomra őrölt kávén a forró víz csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem tud átfolyni, ezért a kávé megéghet, túlzottan kesernyés, csersavas, égett ízű lesz.

A Pellini kínálatában többféle, kiváló minőségű készre őrölt kávéból választhatunk, azonban egy jó fajta presszókávéfőző géphez  érdemes a kivételes minőségű Pellini szemes kávékból választani, melyet őrlőkéses darálóval, megfelelő finomságúra őrölhetünk. Fontos, hogy az őrlőn a kávénak és a kávégépnek legjobban megfelelő őrlésfinomságot egyenletesen be lehessen állítani, így az aroma a tökéletesen kinyerhetővé válik.

Ne használjunk szárnyas késes rendszerű darálót, mert azok nem biztosítanak megfelelő és egyenletes őrleményt a kávé készítéséhez!

 

3. Megfelelő kávégép

Megfelelő kávégépA vízpumpás, nagy nyomással működő kávégép elengedhetetlen az igazi eszpresszó kávé elkészítéséhez. A készüléknek minden esetben biztosítania kell az optimális hőmérsékletű vizet és a megfelelő nyomást, ami alapfeltétele a tökéletes aroma kioldódásának. Az olasz Gaggia kávéfőző gépek a legmagasabb minőséget képviselik a piacon, hiszen a több mint 75 éves múlt és hagyomány kellően megalapozza a készülékek kifogástalan teljesítményét és megbízhatóságát. A több évtizedes tradíció és tapasztalat garantálja azt az élményt, hogy a Gaggia kávégépen megfelelően elkészített kávék minősége megfelel az olasz kávézóban megszokott kávék színvonalával. A Gaggia háztartási kávéfőző gépek karjai, szűrői és műszaki megoldásai megegyeznek a professzionális Gaggia vendéglátóipari kávégépeinél alkalmazott technológiával.

 

4. Jól alkalmazott elkészítési technika

Megfelelő kávékészítésA tökéletes eszpresszóhoz nélkülözhetetlen a megfelelő elkészítési technika is. A kávékészítés folyamata több fontos művelet sorból áll. Figyelnünk kell a legapróbb részletekre, ahol lényeges tényező a fent leírtakon kívül az őrölt kávé pontos mennyisége és a kávé egyenletes tömörítése. Kövesse az alábbi lépéseket a tökéletes eredmény eléréséhez:

Válassza ki a megfelelő kávészűrőt attól függően, hogy 1 vagy 2 adag kávéitalt szeretne készíteni, és tegye a karba, majd helyezze a kart a helyére.

Bekapcsolás után hagyja a kávégépet és a kart felmelegedni (háztartási gép esetében ez megközelítőleg 6 perc).

Mérőkanál vagy adagolós őrlő segítésével adagoljon ki egy (7-11gr.) vagy két (14-22gr.) adagnyi őrölt kávét attól függően, hogy 1 vagy 2 csésze kávét szeretne készíteni.

Megfelelő méretű tömörítővel egyenletesen tömörítse a kávét a szűrőbe. A tömörített kávé felületének egyenletesnek és vízszintesnek kell lennie.

Óvatosan törölje le a szűrőtartó kar peremén maradt kávéőrleményt és illessze fel a kart a helyére, majd forgassa el jobbra, hogy a helyére szoruljon. Amint felrakta a kart, tegyen alá egy vagy két előmelegített vastag falú csészét és igyekezzen mielőbb elindítani a kávé adagolását, hogy elkerülje a kávé felületének megégését.

Jól beállított őrlési finomság, őrlési mennyiség, illetve tömörítés mellett a presszókávé (30ml) 25-30 másodperc alatt folyik le a karból. Ha túl gyorsan folyna, akkor használjon finomabb őrlés finomságot, növelje az őrlés mennyiséget és figyeljen oda a tömörítésre. Ha túl lassan folyna, akkor használjon durvább őrlésfinomságot, csökkentsen az őrlés mennyiségen és ne tömörítse túl erősen az őrleményt.

Az eszpresszó kávét azonnal az elkészítést követően fogyassza el. Az aroma frissen élvezhető a legjobban.

 

5. Higiénia, karbantartás

Eszközök karbantartásaAz eszközök takarítása és a kávé tárolási körülményei nagy mértékben befolyásolhatják a minőséget.

Az eszközökre, a kávégép szűrőire, az őrlő szemes kávé tartályának belsejére kirakódott kávézsírban, olyan vegyi folyamatok jöhetnek létre, melyek a kávé illatát, aromáját rossz irányba befolyásolják.

A kávé íze dohossá válhat, frissessége hamar elillanhat, ha nem megfelelő körülmények között tároljuk és elhanyagoljuk az eszközök és alkatrészek tisztítását, karbantartását. Naponta tisztítsuk el zsírtalanító szerrel a kávéval érintkező eszközöket, vegyük le a szemes kávé tartályt, mossuk el és töröljük szárazra.

A kávét, mindig légmentesen lezárt dobozban, fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk. A figyelmes tárolással megelőzhetjük a kávé idő előtti aroma vesztését.

A kávé 98%-a víz, ezért fontos, hogy mindig használjunk lágyított, szűrt vizet, amivel biztosíthatjuk az ízt és illatot befolyásoló anyagoktól (klór, nehézfémek) mentes, tiszta, friss vizet a kávékészítéshez, mellyel megelőzhető az idő előtti vízkő lerakodások kialakulása is. Rendszeresen víztelenítsük a kávéfőző gépet, hogy a készülék kazánja, folyamatosan tudja biztosítani a tökéletes hőmérsékletet és a vízpumpa is mindig megfelelő nyomással préselhesse át az őrleményen a vizet.

A nagy karbantartásokat bízzuk szakszervizre, akik szakképzett technikus szakemberekkel és gyári alkatrészekkel segítenek a problémák megoldásában.

Hírek, cikkek és érdekességek

Milyen a kávécseresznye íze?

Milyen a kávécseresznye íze?


  A gyümölcs húsa elég vékony, a termés nagy részét a belsejében el…

Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!

Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!


 Kapszulás, őrölt vagy szemes… kotyogós, kapszulás, automata, karos …

Keress minket Facebook-on

Elérhetőségünk

 1046 Budapest, Kiss Ernő utca 3/a

Minden munkanapon 07:30 - 16:00

+36 (1) 477 7020

 info@pellinicaffe.hu